🕓 3 min.
Hoe werkt btw?
Hoofdstuk: Basistheorie Boekhouden
Wat is btw (belasting toegevoegde waarde)?
Nadat je je als ondernemer bij alle officiële instanties hebt aangemeld bepaalt de Belastingdienst of je btw-plichtig bent. Je krijgt dan een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer, en bent verplicht om je administratie bij te houden. Daarnaast moet je iedere periode, meestal per kwartaal, aangifte omzetbelasting doen.
In de video zie je precies hoe de btw in Nederland in elkaar zit.
Eigenlijk komt het bijhouden van je belasting toegevoegde waarde er op neer dat je goed moet bijhouden hoeveel belasting toegevoegde waarde je ontvangt van je verkoopfacturen en hoeveel je betaalt op je inkoopfacturen. Iedere periode ga je dus op zoek naar het verschil tussen de ontvangen- en de betaalde btw. Heb je meer ontvangen dan betaald, dan moet je de Belastingdienst nog een bedrag betalen. Heb je meer belasting betaald dan ontvangen krijg je een bedrag terug van de Belastingdienst.
Verschillende percentages
De Belastingdienst hanteert niet voor ieder type product of dienst hetzelfde btw-tarief. Standaard geldt voor goederen en diensten het hoge tarief van 21%. Maar in sommige gevallen moet je het verlaagde tarief van 9% gebruiken, dat is vooral wanneer het gaat over eerste levensbehoeften, zoals eten en drinken. Daarnaast zijn er ook nog producten en diensten waarvoor een tarief van 0% geldt.
Als ondernemer moet je dus goed opletten welk percentage je moet gebruiken voor jouw goederen en diensten. Ook kan het voorkomen dat je meerdere btw-percentages tegelijk moet gebruiken.
In deze extra video bespreken we hoe de belasting toegevoegde waarde precies wordt berekend (inclusief rekenvoorbeeld):
De btw-aangifte
Aan het eind van de periode doe je btw-aangifte. Op deze aangifte omzetbelasting, zie je het bedrag dat je totaal aan btw ontvangen hebt en het bedrag dat je in totaal betaald hebt. De betaalde belasting bij je inkoopfacturen wordt ook wel voorbelasting genoemd.
Hoe kan ik btw-aangifte doen?
Tegenwoordig kun je de btw-aangifte alleen digitaal naar de Belastingdienst versturen. Zo kun je inloggen op de website van de Belastingdienst en hier alle getallen van de boekhouding invoeren. Dat is wel een proces wat veel tijd kost, omdat je veel handmatig moet invullen.
Er is echter ook een betere mogelijkheid. Moderne boekhoudprogramma’s hebben namelijk ook de optie om de btw-aangifte direct vanuit je online boekhouding naar de Belastingdienst te sturen. De aangifte wordt dan bij iedere aanpassing in de boekhouding direct bijgewerkt. Met een aantal online boekhoudpakketten, waaronder InformerOnline, kun je de aangifte ook direct via iDEAL betalen. Op die manier is niet alleen de aangifte, maar ook de betaling direct binnen bij de Belastingdienst. Erg handig, want als je één seconde te laat bent betalen of indienen krijg je direct een boete.
Stuur je aangifte omzetbelasting dus direct vanuit je boekhoudpakket naar de Belastingdienst. Dit gaat veel sneller en verkleint de kans op fouten…
Belangrijke punten
In dit hoofdstuk behandelen we het btw-systeem in Nederland. Zo leggen we je o.a. uit:
- hoe het btw-systeem werkt
- wat de btw-aangifte is
- hoe je eenvoudig deze aangifte kunt doen