🕓 4 min.
Verkopen aan het buitenland
Hoofdstuk: Verkopen

Verkopen aan het buitenland

Als je producten en diensten verkoopt aan partijen in het buitenland moet je hiermee rekening houden bij de btw-aangifte. In dit hoofdstuk gaan we je precies uitleggen hoe het werkt en hoe je het kunt verwerken in je online boekhoudprogramma.

Verkopen binnen de EU

Als je producten verkoopt naar iemand binnen de EU zijn er eigenlijk twee situaties mogelijk:

  1. De ontvangende partij moet in het eigen land btw-aangifte doen.
  2. De ontvangende partij hoeft geen btw-aangifte te doen. Dit is het geval bij particulieren en ondernemers die vrijgesteld zijn van btw.

Mijn klant doet WEL btw-aangifte

Als je producten verkoopt aan een ondernemer in de EU die zelf ook btw-aangifte moet doen, mag je de btw naar deze ondernemer ‘verleggen’. Jouw buitenlandse klant betaalt dan de btw over de factuur op de btw-aangifte van het eigen land. Het is wel belangrijk dat je zeker weet dat jouw klant een bedrijf is.

Als je producten verkoopt aan andere Europese ondernemers volg je onderstaande stappen:

  1. Zet het btw-nummer van de buitenlandse ondernemer op je factuur.
  2. Stuur de factuur met 0% btw.
  3. Op jouw Nederlandse btw-aangifte wordt de factuur aangemerkt als Intracommunautaire verwerving.
  4. Je geeft de factuur aan in de Opgaaf Intracommunautaire Prestaties. Dit is een lijstje met ondernemers waar je producten aan verkocht hebt. Net als de btw-aangifte dien je dit lijstje iedere periode in bij de Belastingdienst.

Mijn klant doet GEEN btw-aangifte

Als je producten verkoopt aan iemand binnen de EU die zelf geen btw-aangifte hoeft te doen, dan moet je op de factuur het btw-percentage van het andere Europese land gebruiken. Omdat dit best omslachtig is hebben de landen onderling bedragen afgesproken. Verkoop je per jaar minder dan dit drempelbedrag aan een bepaald land, dan mag je gewoon de Nederlandse btw gebruiken op je facturen.

Voor de meeste Europese landen ligt het drempelbedrag op €10.000. Verkoop jij dus voor minder dan €10.000 aan dit EU-land, dan hoef je geen ingewikkelde regelingen toe te passen en mag je gewoon het normale Nederlandse btw-percentage gebruiken op je factuur.

Verkopen buiten de EU

Als je producten verkoopt naar landen buiten de EU wordt de situatie een stukje lastiger. Dat komt omdat je dan te maken hebt met de regels van Nederland en het andere land. Binnen de EU hebben de landen afspraken gemaakt, maar buiten de EU niet.  Het is dan ook aan te raden om bij de Belastingdienst goed te checken welke btw-regels je moet gebruiken.

Verwerking in de online boekhouding

Zoals we net gezien hebben mag je voor een particulier of ondernemer die geen btw-aangifte hoef te doen gewoon de Nederlandse btw gebruiken. Je maakt dan een factuur aan met de normale Nederlandse btw-percentages. Jouw factuur gaat dan gewoon naar de btw-aangifte volgens de Nederlandse regels.

Als je een factuur wilt sturen naar een gewone ondernemer in de EU moet je eerst wat instellingen aanpassen in je online boekhoudprogramma. Je gaat dan naar de Instellingen en kiest voor de btw-instellingen. Hier activeer je de opties voor btw verlegd en ICV. 

Het aanmaken van een factuur naar een andere ondernemer binnen de EU lijkt heel ingewikkeld. Maar eigenlijk zorgt je online boekhoudpakket ervoor dat je niets vergeet. Als je een factuur gaat maken kies je als btw-percentage Levering binnen de EU.  Je ziet dan dat automatisch het btw-percentage van 0% wordt gekozen. Als je de factuur gaat verzenden wordt automatisch gecontroleerd of het btw-nummer van de buitenlandse ondernemer is ingevuld.

Als je de factuur verstuurd wordt de btw-aangifte direct voor je ingevuld. Ook wordt de factuur automatisch toegevoegd aan de Opgaaf Intracommunautaire Prestaties. In het online boekhoudpakket is dit formulier bekend als ICP-aangifte. Het enige dat je nog hoeft te doen is aan het einde van de periode de btw-aangifte en ICP-aangifte naar de Belastingdienst te versturen. Gelukkig kan dat gewoon direct vanuit het online boekhoudprogramma.

Belangrijke punten

In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je met verkopen naar het buitenland moet omgaan. De volgende punten zijn behandeld:

  • De verschillen tussen particuliere en zakelijke klanten
  • De regels omtrent factureren naar het buitenland
  • Hoe je buitenlandse verkopen verwerkt in je boekhoudpakket
TEST JE KENNIS!