🕓 3 min.
Rekeningschema
Hoofdstuk: Basistheorie Boekhouden
Rekeningschema
Een boekhouding bestaat uit verschillende categorieën. Zo zijn er bijvoorbeeld categorieën waar je je verkopen aan koppelt en speciale categorieën voor je uitgaven. In de boekhoudwereld wordt voor deze categorieën vaak een ander woord gebruikt, deze heten namelijk grootboekrekeningen, welke samen het rekeningschema worden genoemd.
Categorie per kostensoort
Om goed inzicht te krijgen in de cijfers van je business is het belangrijk dat je alle verkopen en uitgaven netjes verwerkt. Zo koppel je bijvoorbeeld alle inkomende facturen en bonnen aan een categorie die laat zien wat voor kosten het zijn. Hieronder twee voorbeelden:
- Je begint met de factuur van je energieleverancier. Deze koppel je aan de kostencategorie die het best past bij deze kosten. In dit geval koppel je de energiefactuur dus aan de categorie Energie en Water.
- En een factuur van brochures? Je gebruikt die brochures om je business bekend te krijgen bij je publiek. Uiteindelijk moet dit tot meer verkopen leiden. Je koppelt de factuur daarom aan de categorie Verkoopkosten.
Door alle inkomende facturen en bonnen netjes aan de juiste categorie te koppelen zie je op die manier precies waar jij je geld aan uitgeeft. Vervolgens heb je snel inzicht in bepaalde posten waar je misschien wel te veel aan uitgeeft.
Mag je eigen categorieën maken?
In principe wel. In Nederland hebben we immers een vrij rekeningschema. Dat betekent dat je als ondernemer naar eigen inzicht categorieën mag maken. Zo zou je voor veel voorkomende kosten waar geen categorie voor is, er zelf eentje toe kunnen voegen. Echter is het aan te raden om niet te ver van het standaard rekeningschema af te wijken. Op die manier is jouw boekhouding ook te begrijpen voor andere mensen.
Is er een standaard rekeningschema?
In Nederland kennen we bovendien een standaard rekeningschema. Dit zogenaamde RGS zorgt er met speciale codes voor dat bedrijven met dit schema dezelfde categorieën gebruiken. Hiermee kunnen de namen van de categorieën wel anders zijn, maar de onderliggende codes zijn hetzelfde. Daardoor kan de verwerking van facturen in de toekomst veel sneller en met minder fouten plaatsvinden. Tenslotte is de betekenis van bepaalde categorieën veel eenvoudiger te begrijpen, omdat iedereen dezelfde onderliggende codes gebruikt.
Belangrijke punten
In dit hoofdstuk leren we je alles over het rekeningschema van je boekhouding. We leggen je onder andere uit:
- Wat een rekeningschema is
- Waar je het voor gebruikt
- Of je zelf iets mag toevoegen aan het schema